Je auto uitlenen aan je zoon of dochter, aan een vriend of een collega: je doe" /> Je auto uitlenen aan je zoon of dochter, aan een vriend of een collega: je doe"> Je auto uitlenen aan je zoon of dochter, aan een vriend of een collega: je doe"> PUUR Porsche Magazine - Mag je iemand anders laten rijden in

Nieuws

Mag je iemand anders laten rijden in jouw auto volgens de autoverzekering?

Je auto uitlenen aan je zoon of dochter, aan een vriend of een collega: je doet het zonder erbij na te denken. Toch is dat nadenken over eventuele gevolgen belangrijk, vinden verzekeraars. Want er zijn wel degelijk consequenties als degene aan wie je de auto uitleent schade rijdt. Mag je eigenlijk wel iemand anders in jouw auto laten rijden?

Schade zorgt voor hogere premie

Allereerst: ja, je mag iemand anders in jouw auto laten rijden. Maar of dat verstandig is, is een tweede. De autoverzekering geldt altijd als je iemand toestemming hebt gegeven om jouw auto te gebruiken. Het kan zijn dat degene aan wie je je auto uitleent, schade rijdt. Dan merk je daar zelf financieel de gevolgen van. Zeker als je alleen een WA-verzekering op de auto hebt. Er is dan geen dekking voor je eigen, niet verhaalbare schade.

Dat is nog niet het enige: als je je auto uitleent en de schade wel gedekt is (omdat je bijvoorbeeld een allrisk verzekering van Univé hebt), dan kan het zijn dat je premie stijgt door het schadegeval. Je valt immers naar beneden op de bonus-malusladder. Het aantal schadevrije jaren begint weer op 0, en daar is altijd een hogere premie aan gekoppeld. Dat ritje van een andere bestuurder, kan dus flink in de papieren lopen.

Auto uitlenen via platform: is dat gedekt?

Tegenwoordig heb je ook allerlei uitleenplatformen voor je auto. Veel mensen verdienen met het uitlenen van hun auto een centje bij. De meeste verzekeraars vinden dat geen goed idee. Sterker: ze sluiten het gebruik van dat soort platformen uit. Structureel gebruik door derden, noemen ze het. Rijdt iemand dus schade in jouw auto, terwijl je deze via een platform uitleent, dan is er niets gedekt.

Er is wel een manier om je auto wel via een platform uit te mogen lenen én dekking te genieten. Dan moet je een aparte verzekering afsluiten. In de praktijk is daar weinig aanbod voor vanuit de verzekeraars, en als je er al eentje vindt, moet je vaak een behoorlijke premie betalen. Sommige platforms bieden zelf een aanvullende verzekering aan.

Pechhulp gebonden aan bestuurder

Pas ook op met pechhulp. Veel mensen zijn voor pechhulp verzekerd bij bijvoorbeeld de ANWB. Het is goed om te weten dat deze verzekering persoonsgebonden is. Dat betekent dat alleen jij de pechhulp vergoed krijgt, als jij de bestuurder bent. Dat heeft een voordeel en een nadeel. Leen jij de auto van iemand anders, dan ben je verzekerd voor pechhulp (als je een pechhulpverzekering op jouw naam hebt staan). Maar als iemand anders in jouw auto rijdt en pech onderweg heeft, wordt er niets vergoed.