menu☰

Nieuws

Creventic's Endurance Extravaganza voor Porsche 992 GT3 Cup

Creventic's Endurance Extravaganza voor Porsche 992 GT3 Cup

 

Creventic in Gennep heeft een indrukwekkende naam opgebouwd als organisator van langeafstandsraces. Het bedrijf zit onder meer achter de 24h SERIES, waarin races worden gehouden die variëren van 6 tot 24 uur. Creventic gaat dit jaar de formule van de succesvolle Porsche Carrera Cup overzetten naar een nieuw format, exclusief voor Porsche 992 GT3 Cup-auto's. De allereerste Michelin 992 Endurance Cup met zo’n vijftig identieke Porsches gaat 7 september van start met de 12 Uur van Spa, vertelt eventmanager David Vink van Creventic. “Het wordt gaaf.”
 
Tekst Rein de Ruiter
 
Als Porsche-liefhebbers zitten we meestal klaar voor de legendarische duels uit de Porsche Carrera Cup. De races - waarbij de fanatieke deelnemers wheel-to-wheel gevechten voeren waarbij elkaars spiegels het doelwit lijken te zijn - zijn het handelsmerk van de vele Porsche Carrera en Super Cups over de hele wereld. De snelste merkencup op onze planeet boeit toeschouwers al meer dan dertig jaar. Het is geen verrassing dat de Cup Porsche de meest verkochte raceauto ter wereld is en een integraal onderdeel vormt van het ondersteuningsprogramma van de Formule 1 en DTM.
Creventic – al negentien jaar organisator van langeafstandsraces – merkte tijdens hun eigen 24H SERIES dat de Cup Porsche als 992 ook steeds populairder werd als langeafstandsracer. Het bracht het Creventic-team op een idee, vertelt David Vink. “We vroegen ons af of wat zoveel actie biedt in het sprintformat, ook zou werken in langeafstandsraces. Er zijn meer Porsche 992 GT3 Cup-racers in onze langeafstandsraces dan in andere langeafstandsraces. Sinds de 24h van Dubai in 2021 is de 992 Cup Porsche een vast gegeven in het 24H SERIES-veld. De 911 heeft zoveel traditie in de racerij en is anders dan alle andere raceauto's. Als je een Porsche 992 GT3 Cup over een rechte stuk ziet rijden, valt deze altijd op tussen de GT3's.”
Porsche Motorsport in Flacht zelf biedt ‘alleen’ sprintraces aan voor de 992 GT3 Cup, zoals de Carrera Cup Benelux of Supercup. Toch is deze sportwagen al ontworpen met langeafstandsraces in gedachten. Zijn grote populariteit daarin is daarom logisch. “Na de eerste gesprekken met de teams was het duidelijk dat er grote interesse was. Dus hebben we het idee besproken met Porsche Motorsport en hebben we hen ook aan boord gekregen,” meldt de 24-jarige Porsche-liefhebber Vink met enige trots. “Porsche Motorsport biedt volledige ondersteuning aan de deelnemende teams. Niet voor niets heet het event Michelin 992 Endurance Cup powered by Porsche Motorsport.”
 

Gentleman drivers
Bijna alle startplaatsen zijn nu toegewezen. In totaal mogen er vijftig au
to’s deelnemen aan de 992 Endurance Cup. 46 teams hebben hun deelname al bevestigd. Vink: “De lijst van coureurs is een kleurrijke mix. Echte professionals delen de auto's met zogenaamde gentleman drivers. Er zijn drie klassen: AM, PRO/AM en PRO. De classificatie is gebaseerd op de coureursbeoordelingen van de FIA en hun individuele rijtijd tijdens de race. Afhankelijk van het persoonlijke succes van de coureurs worden zij ingedeeld als bronzen, zilveren, gouden of platinadriver.”
Geïnteresseerde amateurcoureurs die minstens een racelicentie hebben, kunnen zich nog steeds inschrijven. Zij moeten wel diepe zakken hebben; reken op een huur van een ton per auto per langeafstandsrace, dat natuurlijk tussen het aantal rijders is te verdelen. Dankzij de zeer strikte regels is er 100 procent gelijkheid van kansen tussen de teams. Er zijn geen technische verschillen tussen de auto's. Je kunt ook niet veel winnen bij de afstelling, omdat er niet veel te veranderen valt. “Terwijl andere raceklasses proberen om een gelijk speelveld te creëren met een prestatiebalans, draait het in de Michelin 992 Endurance Cup allemaal om het talent van de coureurs.” Natuurlijk spelen in deze langeafstandsraces tactieken ook een belangrijke rol.
De aftrap vindt 7 september plaats met de 12 Uur van Spa. In tegenstelling tot veel andere raceklasses biedt Creventic gratis toegang tot de startgrid voor alle tickethouders bij hun evenementen. Vanaf 9 uur kun je de grid betreden en de speciale sfeer opsnuiven voordat de race om 9:45 uur begint. Elke tribune rondom de track, en ook de paddock, zijn open voor bezoekers. Je kunt er ook met je eigen Porsche naartoe. Vink: “We werken samen met de Porsche Club Francorchamps en verwachten meer dan 500 Porsche straatauto's in de paddock waar ook een Cars & Coffee is. Tickets variëren van 12 euro voor alleen vrijdag, 20 euro voor alleen zaterdag, 25 euro voor beide dagen en 35 euro voor het zaterdagticket inclusief Cars & Coffee en een parkeerplaats voor je Porsche in de paddock.
 
Meer informatie over de Michelin 992 Endurance Cup powered by Porsche Motorsport via 992-endurance-cup.com.